Is een smoothie nou wel of niet gezond?

Algemeen

Is een smoothie nou wel of niet gezond?

smoothie

Heerlijk een zelf geperste smoothie met al je favoriete ingrediënten, maar  is het eigenlijk wel gezond? Ik heb daar eigenlijk twee antwoorden op ja en nee, daar heb je wat aan he?

smoothie

Laat ik eerst eens uitleggen wat er gebeurd wanneer je fruit en/of groente omzet in een smoothie.  Zodra je fruit en groente in de blender doet en gaat mixen maak je de vezels kapot. En vezels zijn nou net de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede spijsvertering. We weten dus niet als je de vezels blend en dus vermaalt of het dan nog wel dezelfde gezondheidsvoordelen biedt, dan wanneer gewoon een stuk fruit eet.  Daarnaast raak je door een sapje minder verzadigd dan wanneer je hele stuk fruit eet. Dus het advies blijft toch om hele stukken fruit te eten, dan altijd alles maar in een blender te stoppen.

Betekend dit dat je een smoothie moet vermijden?  Nee zeker niet, maar zoals met alles graag met mate, net als chocolade (helaas).

smoothie

Haal het beste uit je smoothie!

Als je voor een smoothie kiest zorgt er dan voor dat je alle gezondheidsvoordelen eruit haalt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de schil niet verwijderd van het fruit en blend het zo min mogelijk. Drink of eet het langzaam op, zodat je toch  goed verzadigd raakt.  Daarnaast is het altijd een gezondere keuze dan bijvoorbeeld een zak chips leeg eten. So enjoy, met mate!

En geen inspiratie wat voor soort smoothie te maken? Zie deze handige schema voor inspiratie en experimenteer.

 

 

smoothie

It's only fair to share...Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comment

  1. De vitamientjes, waarom hebben wij ze nodig en wat zijn de voordelen?

    […] Beter kun je fruit in zijn geheel eten dan een glas jus d’orange of vruchtensap te drinken, waarom? Ten eerste omdat de vezels meestal tijdens het persen stuk gaan en bevat vruchtensap vooral uit pak minder goede stoffen en zeker een suikerbom. Wil je meer over dit ontwerp weten en of smoothie dan wel of niet gezond is? Lees dan ook mijn vorige artikel smoothie wel of niet gezond? […]

    Reply

Leave us a comment

Categories